Succesul ceaiului matcha: de la ceremonie, la trend Tik Tok

Datorită creșterii frecvenței bolilor cauzate de consumul de băuturi și alimente cu conținut mare de pesticide și chimicale, gusturile și preferințele consumatorilor se schimbă, aceștia începând să caute alternative sănătoase, ușor de integrat în dieta zilnică. Unul dintre produsele care pare să ia cu asalt lumea occidentală este matcha.

Datorită creșterii frecvenței bolilor cauzate de consumul de băuturi și alimente cu conținut mare de pesticide și chimicale, gusturile și preferințele consumatorilor se schimbă, aceștia începând să caute alternative sănătoase, ușor de integrat în dieta zilnică. Unul dintre produsele care pare să ia cu asalt lumea occidentală este matcha. 

Matcha a intrat pe piețele europene și americane în urmă cu aproximativ 10 ani și a cunoscut o creștere vertiginoasă. Astfel, dacă până nu demult matcha era un secret al Asiei întrezărit de turiști în călătoriile lor prin Japonia, astăzi există foarte puține persoane care să nu fi auzit de această specialitate de ceai. 

Impactul rețelelor de socializare asupra consumului de matcha

În 2015, actrița Gwyneth Paltrow postează pe Instagram o fotografie cu matcha latte, o băutură pe atunci necunoscută publicului larg și a cărui rețetă este disponibilă aici. Acesta este de fapt momentul lansării oficiale a ceaiului matcha în Europa, USA și Canada. Ca urmare, chefi celebri, influenceri și vedete de pe tot globul au început să posteze pe diferite rețele de socializare rețete cu matcha ori fotografii ce încurajează consumul de matcha ca parte a unui stil de viață sănătos. Interesant este că, deși este cunoscut în mod principal ca ceai, matcha poate fi adăugat în tot felul de preparate ca produsele de patiserie sau cofetărie, de la înghețată sau clătite și până la blaturi ori creme de tort, fursecuri, biscuiți ori croissante. Matcha pentru gătit sau de grad culinar, este disponibil alături de matcha ceremonial sau tradițional pe Matchabar.ro

Interesul masiv în ce privește matcha a dus la apariția acestui produs în meniurile cafenelelor și restaurantelor, acestea contribuind și ele, alături de Instagram, Facebook ori Tik Tok la creșterea popularității matcha în rândul consumatorilor. Ca atare, conform unui studiu efectuat de Euromonitor International, importurile de matcha la nivelul Europei au crescut între 2018 și 2023 cu 25% față de anii precedenți, cu Germania pe locul 1 la nivel de consum, urmată de Franța și Spania. Mai mult, se preconizează că până în 2035, la nivel global, consumul de matcha va avea o creștere constantă de aproximativ 10% de la an, la an.

De ce este popular matcha

Matcha nu este doar un produs instagramabil, beneficiile sale fiind cele care atrag și cuceresc adepții unui stil de viață sănătos. Matcha este un superaliment și acest lucru nu o spun campaniile de promovare ci reiese din nenumăratele studii clinice efectuate de-a lungul timpului. Matcha are o concentrație ridicată de antioxidanți, vitamine și minerale,  fiind ceaiul cu cea mai mare densitate de nutrienți din lume. Consumul de matcha are efect relaxant și energizant, mărește capacitatea de concentrare și atenția și combate efectele stresului. Concentrația mare de antioxidanți transformă matcha într-o armă împotriva stresului oxidativ: anumite studii au demonstrat că reduce riscul de apariție a cancerului și are efecte benefice în boli ca scleroza multiplă, bolile inflamatorii intestinale sau lupus. De asemenea, matcha reduce riscul instalării unor boli degenerative ale creierului cum sunt Alzheimer sau Parkinson.

Un antiinflamator puternic, matcha ajută la reducerea inflamațiilor vasculare ce apar în cazul artritei reumatoide. În plus, datorită concentrației mari de EGCG, consumul de Matcha previne apariția bolilor cardiovasculare prin îmbunătățirea circulației sanguine și reducerea nivelului de colesterol. Iar acestea sunt doar câteva dintre beneficiile acestei pudre de ceai verde!

Un alt factor căruia matcha își datorează popularitatea este versatilitatea. Cum menționam anterior, matcha poate fi folosit în bucătărie în aproape orice preparat, inclusiv în pâine, sosuri sau paste de casă!

Orientarea consumatorilor către produse organice și sustenabile, către un stil de viață sănătos și reîntoarcerea la natură joacă un rol important în adoptarea acestui superaliment de către piețele europene. Un Matcha de calitate este obținut din culturi sustenabile, nepoluante și nu conține pesticide sau aditivi. 

În sfârșit, un alt factor care determină creșterea consumului de matcha este inovația. Apariția ceaiului matcha cu arome este doar un exemplu. Desigur că nu vorbim despre arome artificiale, ci de combinații 100% naturale. Astfel, există matcha cu pudre de fructe – obținute din fructe liofilizate cum ar fi căpșuni, mango sau afine sau cu arome naturale cum ar fi vanilia – și pe acestea le găsești pe site-ul de mai sus. 

Pentru a simți pe pielea ta efectele pozitive ale consumului de Matcha te invităm să bei una- două căni de ceai Matcha în fiecare zi. Nu uita că, așa cum spunea călugărul Myoan Eisai – părintele ceaiului matcha și cel care l-a promovat în Japonia, ”ceaiul este un minunat elixir al tinereții care are capacitatea de a prelungi viața pentru că vine din munți și văi, tărâmul unde sălășluiesc spiritele zeilor” și în timp ce majoritatea medicamentelor tratează o singură boală, ceaiul este un panaceu pentru toate relele”.

Foto: Roxana Galea

You might like